Ny VD till Finanskompetens

Ny VD till Finanskompetens

Finanskompetens har rekryterat Rasmus Melander som ny VD. Rasmus startar den 1 september 2017 och tar då över efter Olle Hernell som varit tillförordnad VD under en tid.

Rasmus har under de senaste 17 åren på olika sätt jobbat inom finansbranschen och kommer närmast från rollen som vice VD på Compricer, som han också var med och grundade.

– Jag ser en fantastisk potential i den kunskap och erfarenhet som finns i bolaget idag och med den, tillsammans med teamet, kunna hitta nya vägar framöver. Finanskompetens satsar nu mycket och jag är väldigt glad att ha fått chansen att vara delaktig i att driva bolaget framåt, säger Rasmus.

– Jag är väldigt glad och nöjd att vi lyckats få en person av Rasmus kaliber som VD och delägare i Finanskompetens! Vi får en ledare och företagsbyggare som redan är varm i kläderna efter sin framgångsrika entreprenörsresa inom Compricer, säger Mathias Söderström, grundare och styrelseordförande i Finanskompetens.

 

Läs mer

Finanskompetenspodden!

Finns man överhuvudtaget om man inte har en podcast, undrade vi. För att ta det säkra före det osäkra, så drog vi igång FK-podden. Där kan du nu höra:

  • Skatt för rådgivare – nyheter 2017 – snack med skatteexperten Kent Andersson om skattenyheter 2017
  • Regelverk nu och då – intervju med regelverksgurun Alf-Peter Svensson om utvecklingen i finansbranschen utifrån regelverkens underbara värld
  • Vi snackar Fintech och sånt med Ann Grevelius!

Tanken med Finanskompetens podcast är att ge er nyheter, perspektiv och djupdykningar i finansbranschen.

Vi kommer löpande att lansera nya avsnitt, om t.ex. digitalisering och förändring i branschen, personlig utveckling och ledarskap, finansiell rådgivning, försäkringsförmedling, skatt, regelverk, bolån och ekonomi.

Följ vår pod och vinn en bok!

Klicka här och när du kommer in på Soundcloud så klickar du på den orange knappen ”Follow”. Skicka därefter ett epostmeddelande till info@finanskompetens.se med rubriken ”Jag följer FK-podden”. De fem första belönas med varsitt ex av boken ”Affärsvärldens bästa citat”.

ÅKU 2017

SwedSec erbjuder yrkesrollsanpassade tester och därför är numera också ÅKU anpassat till yrkesroller, för att göra det mer relevant för fler.

Nytt för ÅKU 2017 är att ytterligare en yrkesroll lagts till; nämligen de som arbetar med bolån dvs. personer som arbetar med att sätta samman, erbjuda, bevilja, förmedla eller ge råd om bostadskrediter till konsumenter, t.ex. rådgivare och kredithandläggare.
För att bli godkänd i ÅKU 2017 ska man genomföra minst sju för yrket relevanta ämnen, medan de som tillhör kategori bolån ska genomföra minst fem ämnen. 2017 är det tydlig tonvikt på regelverk och riktlinjer. Det handlar bl.a. om de kommande reglerna inom rådgivning för värdepapper, bolån, livförsäkring, försäkringsförmedling och penningtvätt.

Vi på Finanskompetens håller nu på att analysera och tolka kraven för ÅKU 2017. Utifrån kunskapsmålen tar vi fram vår pedagogiska, nyttiga och uppskattade utbildning. Det gör vi tillsammans med våra kompetenta ämnesexperter och vår skickliga samarbetspartner HiQ.

För Finanskompetens är det elfte året i rad som vi tar fram ÅKU. Det gör att vi har mycket kunskap och erfarenhet inom de ämnesområden som utbildningen omfattar vilket gör att vi kan säkerställa en ÅKU av högsta kvalitet.

Vi ser fram emot att erbjuda dig ÅKU 2017 och räknar med leverans med start under maj 2017.

Här hittar du SwedSecs kunskapskrav för ÅKU 2017.

Vad händer just nu när det gäller den nya bolånelagen?

Lagstiftning som genomför det s.k. bolånedirektivets krav skulle ha varit införda i svensk rätt redan i mars 2016. Lagstiftningsarbetet blev således försenat – men i mitten av juli 2016 överlämnades äntligen propositionen från regeringen till riksdagen. Finansinspektionen kom därefter i mitten av september med sitt förslag på allmänna råd och föreskrifter för att komplettera den nya lagstiftningen. Den nya lagstiftningen och Finansinspektionens regler trädde sedan i kraft den 1 januari 2017.

Under de senaste åren har flera åtgärder vidtagits för att stärka konsumentskyddet och för att minska de strukturella risker som är förenade med hushållens skuldsättning på bolånemarknaden.

Läs mer

Skatteutbildning för rådgivare

Olle Hernell, Finanskompetens

”Förlorare är de med en månadslön på 37 000 kronor, köper nya vitvaror från en sverigebaserad handlare och vill köpa en flaska vin till maten. Vinnare är de som ska sälja sin villa och köp en bostadsrätt med promenadavstånd till reklamjobbet och som renoverar tvättmaskinen och sandalerna av läder istället att köpa nytt.” säger Finanskompetens skatteexpert Kent Andersson apropå skattenyheterna som träder i kraft 2017.

Just nu arbetar vi med att uppdatera vår utbildning Skatt för Rådgivare, med de förändringar som skett och nyheter inom skatteområdet som införs till 2017.
Utbildningen fyller då fyra år och varje år genomgår ett stort antal rådgivare utbildningen, framför allt i SEB, som var beställare av utbildningen.

Varför är det viktigt?

– Finansiella beslut får ofta skattemässiga konsekvenser, som man behöver känna till och ibland agera på. Många av de rådgivare som vi möter vill lära sig mer om skatt för att kunna agera mer professionellt och ge bättre service till sina kunder. Det handlar absolut inte om att ge skatteråd, vilket finansiella rådgivare oftast inte får, utan mer om att vara medveten om de viktigaste konsekvenserna vid olika ekonomiska händelser, berättar Olle Hernell på Finanskompetens.
Läs mer

Fintech och banker – vad är det som händer?

Sverige och inte minst Stockholm känns som rena Klondyke när det gäller jakten på nya heta fintechbolag. Techkulturen växer sig allt starkare i kölvattnet av framgångarna med Spotify och Klarna, och investerare kastar sina pengar över de nya satsningarna som om det vore år 2000 igen. Vad är det som händer och varför händer det här just nu?

Hur kan egentligen enskilda appar vara något vettigt och vem orkar i längden vara kund hos olika appföretag? Det verkar ju krångligt!

Läs mer

Vi testar spar-appar!

Nu sätter vi på oss kundglasögonen spänner fast säkerhetsbältet och provkör fintech-appen TINK!

TINK är en gratistjänst som hjälper dig att hålla koll på dina utgifter, genom att samla information från bankkonton och bankkort. Det finns också en funktion som skyddar dig mot ID-kapning och kortbedrägerier. Du loggar in med Mobilt Bank-ID och laddar hem dina senaste betalningsuppgifter från de olika konton du önskar ska var med. TINK kategoriserar sen dina utgifter automatiskt till ca 70 %, men för att få en ännu bättre kategorisering av utgifter får man lägga några minuter. Det har man igen för när dessa utgifter återkommer, känner systemet igen dem och kategoriserar automatiskt.

Läs mer

Ranking av Sveriges bästa Private Banking i Privata affärer

I senaste numret av Privata Affärer publiceras resultatet av tidningens ”mystery shopping”, där man testat olika privatbanker. 135 kundbesök har gjorts hos 9 olika aktörer.

Kriterierna som användes i undersökningen var bokning, uppföljning, information, struktur, upplevelse och material. Handelsbanken kom 1:a före Ålandsbanken och Swedbank. Längst ner i listan återfinns Nordea och SEB. Carnegie som toppade undersökningen förra året halkade ned till 5:e plats.

mats

Vad kan man då dra för slutsatser? Eftersom undersökning avser nya kontakter och inte befintliga kunder, så blir detta i första hand ett betyg på själva säljprocessen hos respektive organisation. Det är alltså inte ett test på hur det verkligen är att vara kund på de olika bankerna och vilka mervärden som en bank kan ge sina kunder över tid. Det är ungefär som att söka ny skola till sina barn. Man bokar kanske upp möten med rektorn eller läraren, får en presentation av lokalerna och hur man arbetar för att nå sina mål. Men hur mycket säger det egentligen om hur mitt barn kommer att trivas och utvecklas i klassen?

Är det ändå inte intressant hur man uppfattas av potentiellt nya kunder?

Läs mer

Ett smakprov ur Finanskompetens kundmötesträning

Vi samlade ett gäng rådgivare från olika institut till ett seminarium på temat ”Så får du framgångsrika kundmöten”. Jonas Davidson Vitell, uppskattad lärare och tränare på Finanskompetens kundmötesträningar, bjöd på en kortversion av vår kundmötesmetodik. Själva essensen av den är att man gör en noggrann behovsanalys som leder fram till ett skräddarsytt råd.  I analysen ska du ta reda på vad det egentligen är som är riktigt viktigt i kundens liv. Läs mer

DiSC – en väg till bättre kommunikation

”Jag gör som jag brukar göra” är lätt att tänka inför ett möte med en kund eller en kollega. Istället borde vi tänka att vi ska anpassa mötet efter den vi träffar. Beteendeanpassad kommunikation ger dig verktygen och metoderna för att lättare förstå den du kommunicerar med.

Relationen till kunden är en avgörande faktor för kundmötets framgång och därmed försäljningen.  Som rådgivare möter du många olika kunder där behov och förutsättningar skiljer sig åt. Det finns inte ett vinnande beteende för en rådgivare att använda sig av i ett kundmöte utan rådgivaren behöver anpassa både sig själv och mötet efter kunden för att bygga en relation som ger utrymme för förståelse och förtroende. En viktig komponent i detta arbete är kommunikationen med kunden. Det handlar om att få den man pratar med att känna sig förstådd. Läs mer

Mycket på gång inom bolån!

Det händer mycket nu på bolåneområdet. Kreditinstituten har haft fullt upp med att anpassa sig till nya regler, inte minst amorteringskravet. SwedSec lanserade sitt licensieringstest i augusti så nu kan nya och befintliga bolånerådgivare ta licensen.

 

Samtidigt har arbetet med den nya lagstiftningen försenats, vilket gör att vissa kunskapskrav inte ingår i testet från början. Under en tid framöver gäller det för alla i branschen och inte minst för oss som tillhandahåller utbildningar inom bolåneområdet, att hänga med i utvecklingen.

Våra ämnesexperter på bolåneområdet bevakar utvecklingen när det gäller allt från regelverk, skatt, bostads- och bolånemarknad, till hur alla delar ska tillämpas i bolånerådgivningen.
Läs mer

Vår expert Ann-Sophie Hesser om bolånedirektivet

Lagstiftningen som ska genomföra kraven i EU:s bolånedirektiv skulle enligt direktivet ha varit införda i svensk rätt senast i mars 2016. Lagstiftningsarbetet är dock försenat och vi väntar nu på lagförslag – en proposition –  från regeringen till riksdagen. Finanskompetens arbetar sedan tidigare under året med Ann-Sophie Hesser som ämnesexpert på regelområdet för bolån.

ann-sophie[1]Hej Ann-Sophie, vem är du och vad gör du till vardags?

– Jag är advokat och delägare i Apriori Advokatbyrå, en nischad byrå med inriktning på finansjuridik och compliance. Jag har dessförinnan arbetat med olika former av kvalificerat juridiskt arbete i nästan 20 år, bl.a. på Mannheimer Swartling Advokatbyrå och sedan som chefsjurist och complianceansvarig på Santander Consumer Bank (f.d. GE Money Bank). Jag har en bred erfarenhet inom bank- och finansrelaterad juridik, inklusive frågor om konsumentkrediter och bolån. Frågorna är roliga och intressanta att jobba med och det är kul att vara en av Finanskompetens ämnesexperter! Läs mer

FI:s årliga bolånerapport 2016 -kommentarer av vår expert Annika Creutzer

I Finansinspektionens (FI:s) årliga bolånerapport 2016 som publicerades den 14 april, har hushållen med lån stresstestats på ett antal punkter. Resultatet har jämförts med tidigare år och visar att hushållen blir allt mer stresståliga.

annika-creutzerFI har analyserat utifrån ökade räntekostnader, högre arbetslöshet, en kombination av ökad ränta och husprisfall samt en kombination av ökad arbetslöshet och husprisfall.

I samtliga fall har resultatet förbättrats gentemot tidigare år. Men det finns också siffror som sticker ut och oroar. En sådan siffra är att det är 7,5 procent av bolånetagarna över 65 år som har ett underskott i sin ekonomi enligt FI:s beräkningar. Bland dem under 30 är det ungefär 1 procent som har underskott, och åldrarna däremellan är det ännu lägre. En slutsats är att äldre måste använda mer av den disponibla inkomsten till bolånen än tidigare. Det finns all anledning att följa denna utveckling och se om det i kommande årskullar av pensionärer kan bli ett ännu större problem. Läs mer

Handelsbanken kompetenssatsar inom försäkringsrådgivning

Handelsbanken har tagit ett rejält grepp om kompetensen för alla som arbetar med rådgivning inom livförsäkringsområdet. Totalt ingår mer än 4000 av Handelsbankens medarbetare i en intensiv utbildningsinsats. Utbildningen är indelad i tre nivåer baserat på vad, och vilka kunder, medarbetaren jobbar med. Finanskompetens bistår Handelsbanken i att ta fram denna viktiga kompetensutvecklingsinsats.

Elisabeth_Gardelius– Vid försäkringsförmedling ställs stora krav på att se till att omsorgsplikten fullföljs i kundmötet. För att säkerställa att vi lever upp till de föreskrifter och lagkrav som gäller vill vi garantera att de som förmedlar Handelsbanken Livs produkter har korrekt kompetens för det man arbetar med, säger Elisabeth Gardelius Hammarskiöld på Handelsbanken Liv. Förutom teoretiska kunskaper krävs även att du har väsentlig erfarenhet av rådgivning inom livförsäkring, för att du ska anses vara behörig.

Elisabeth tycker att den här utvecklingen är positiv. Läs mer

Private Bankers tränar kundmöte i skarpt läge

I Swedbanks utbildningsprogram för Private Bankers har de senaste blocken ägnats åt att utveckla och träna kundmötet. Deltagarna är nöjda med att de har arbetat i små grupper, fått öva på riktiga kunder och haft många konstruktiva diskussioner. Här reflekterar beställaren, programansvarig och tränaren över utbildningen.

Swedbanks utbildningsprogram för Private Bankers har pågått i tre år. Under utbildningen har det växt fram en insikt hos alla inblandade, inte minst deltagarna, att de behöver ägna mer tid till att utveckla och öka kvaliteten i kundmötet. Läs mer

Efter Finanskompetens kundmötesträning:
”Du har ju inte frågat tidigare, svarade kunden.”

Från och med nu kommer Marie Jansson, Per Åström och Petter Söderström lägga upp sina kundmöten annorlunda. Det är de helt på det klara med efter att ha gått Finanskompetens öppna kundmötesträning, med deltagare från fyra olika företag.

”När du har jobbat länge som rådgivare så tar du mycket för givet och blir förmodligen mindre pedagogisk, vi jobbar ju med relativt komplexa saker. Du glömmer förklara ordentligt för kunden vart du är på väg i mötet och då får du heller inte den information du behöver för att göra en riktigt bra rådgivning.” Det är en av Per Åströms reflektioner några dagar efter att han har slutfört Finanskompetens fyra dagar långa kundmötesträning. En annan är att kundmötesträning borde vara en naturlig påbyggnad för alla, efter att man har tagit sin SwedSec-licens. Läs mer

Bankföreningens Tomas Tetzell om kommande bolånelicens och nya direktivet

Den nya bolånelicensen, som Bankföreningen inför i samarbete med SwedSec, kommer beröra cirka 10.000 bankanställda. Licensen är ett svar på EU:s nya direktiv om bolåneavtal, som innebär en rad förändringar för svenska bolåneinstitut.

Bolånedirektivet planeras vara infört i svensk lag om ett år, mars 2016. Ytterligare ett år senare, mars 2017, ska svenska bolånerådgivare uppfylla de kunskapskrav som definieras i direktivet. Det kommer kräva en rejäl insats av våra banker, som samtidigt ska hantera andra förändringar som direktivet för med sig. Tomas Tetzell, chefsjurist på Bankföreningen, berättar:

Tomas Tetzell, Bankföreningen

Tomas Tetzell, Bankföreningen

– Förutom att direktivet ställer krav på att medarbetarna har en viss kompetens inom bolånerådgivning, ställs krav på vilken typ av information som ska lämnas till kunden och hur den ska lämnas, och på dokumentationen av rådgivningen. För det här behöver bankerna ta fram processtöd. En annan nyhet är krav på bindande låneerbjudande med en viss giltighetstid, vilket kommer kräva systemändringar hos bankerna. I direktivet slås även fast att värderingen av bostaden som ska belånas måste vara oberoende av den person som sedan beslutar om krediten för bostaden. Det här kommer göra att en del banker, och framför allt mindre bankkontor med få medarbetare, kan behöva omorganisera sin verksamhet. Läs mer

Rätt kompetens för livförsäkringsförmedling

Göran Bäckström, FinanskompetensNya lagar och riktlinjer, i kombination med en ökad potential i försäkringsaffären, har skapat behov av yrkesrollsanpassad kompetensutveckling inom liv- och pensionsförsäkring. Specialiserade försäkringsrådgivare behöver frigöra tid till mer komplex rådgivning. Avlastning står att finna i kontorsrörelsen, framför allt hos privat- och företagsrådgivare, som kan ta en större del av den mindre komplicerade rådgivningen.

Mot den här bakgrunden har vi på Finanskompetens under våren skapat en ny struktur för våra certifieringsutbildningar inom livförsäkringsförmedling. Den består av tre nivåer; bas, påbyggnad och specialist. Läs mer

Deltagarna tycker till om ”Portföljteori för finansiella rådgivare”

Efter premiären i Göteborg erbjuder vi nu Portföljteori för finansiella rådgivare i Stockholm den 14-15 oktober. Magdalena Schwartz Åkerberg, rådgivare på Sparbanken Tanum, tog initiativ till utbildningen i Göteborg i början av mars. Hon säger så här nu efteråt:

Magdalena-Schwartz-Åkerberg– Generellt tycker jag att utbildningen var jättebra. Teorierna i sig är ju inga nyheter, men det här är kunskaper man behöver repetera och träna på för att kunna använda dem i sina egna frågeställningar. Jag uppskattade särskilt dialogen med de andra deltagarna, att lyssna till deras resonemang kring placeringar, och Greger Wahlstedts genomgångar i makroekonomi. Även delarna som handlade om avkastningskurvan, utvärderingsmått och själva portföljtänket var riktigt bra. Läs mer

Kunskaper i kapitalförvaltning allt viktigare

– Kunskaper i kapitalförvaltning blir viktigare och viktigare för alla finansiella rådgivare, inte bara de som jobbar inom Private Banking. För att utvecklas i sin roll tror jag att det är många rådgivare som är intresserade av att få lite djupare kunskaper och få tips om hur man kan använda detta i kundmötet. Det säger Greger Wahlstedt, fondförvaltare och lärare i finansiell ekonomi på Finanskompetens.

Greger Wahlstedt är dubbelt aktuell. Han är medförfattare till en ny bok: Ledning och kontroll på värdepappersmarknaden. Han är också lärare i vår uppskattade kurs Portföljteori för finansiella rådgivare, som han har utvecklat tillsammans med Olle Hernell på Finanskompetens. Greger har lång erfarenhet av både fondförvaltning och placeringsrådgivning. Han arbetade många år inom Handelsbanken för att sedan gå vidare till Riksbanken. Idag kombinerar han rollen som lärare i finansiell ekonomi på Finanskompetens med fondförvaltning på Allra. Läs mer