Annika Creutzer: ”Branschen får gärna bidra till folkbildningen”

– Jag skulle önska att det fanns ett större nytänkande i försäkringsbranschen om hur man kan göra försäkringar begripligt för vanliga människor. Det säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert som just förärats Försäkringsföreningens utmärkelse ”Årets pris i svensk försäkring”.

annika-creutzerMånga människor tycker att pensionsförsäkringar är svårt att förstå och hantera. Det är troligen en viktig förklaring till att de inte engagerar sig i sitt sparande, vilket bland annat lyfts fram i en rapport från EIOPA, myndigheten för försäkringstillsyn inom EU. En person som brinner för att få människor att förstå och engagera sig i sina pensionsförsäkringar är Annika Creutzer, känd som privatekonomisk expert, debattör och folkbildare. Du har säkert läst någon av hennes böcker eller mött henne i media.

– Vi har så många pensioner idag, i genomsnitt åtta per person registrerade hos minpension.se. Därför behöver människor mer kunskap om hur de ska ta ut sina pensioner på bästa sätt. Branschen får gärna bidra till folkbildningen, säger Annika Creutzer.

En annan viktig del i att göra försäkringar lättare att ta till sig är att förenkla språkbruket, menar Annika.
– Det finns många begrepp som borde ses över. Dels facktermer, som många konsumenter inte förstår, dels begrepp som kan ha flera betydelser. Ta till exempel ordet premie som betyder både sparande i exempelvis en kapitalförsäkring och kostnaden för en hemförsäkring. Utanför denna värld har det dessutom helt annan betydelse, som premie för en uppsats eller vid en hästpremiering.

Årets pris i svensk försäkring

I slutet av april tog Annika Creutzer emot priset ”Årets pris i svensk försäkring” av Försäkringsföreningen. Motiveringen lyder: ”Annika Creutzer har genom sitt arbete bidragit till att på ett begripligt sätt uppmärksamma ämnet pensioner och finansiellt sparande vilket varit positivt för såväl konsumenter som för försäkringsbranschen.”

– Det här känns jättekul! Eftersom jag är egen företagare, utan chef som ger mig en klapp på axeln och säger att jag har gjort något bra, så betyder det mycket att få denna uppskattning. Och efter att ha sett vilka som fått priset före mig, känner jag mig också hedrad att ingå i denna fantastiska skara människor.

Vill du höra mer av Annika Creutzer? Då har du möjlighet att möta henne i årets ÅKU från Finanskompetens. Här deltar Annika som föreläsare och så kommenterar hon de kundcase som ingår.

– Jag hoppas att jag kan bidra till bättre kommunikation mellan rådgivare och kunder och stödja rådgivarna så att de ger så kloka och väl anpassade råd som möjligt.

Dela nyheten