Rådgivare om SwedSecs nya licensieringstest

Sedan januari i år skriver de som vill ha SwedSec-licens, och som arbetar som rådgivare, ett nytt test. Två personer som har skrivit och fått godkänt på testet är Matilda Lindström på Nordea och Joakim Nilsson på Länsförsäkringar. Här berättar de om hur de förberedde sig inför testet och hur de tyckte det var att skriva det. Båda har gått Finanskompetens utbildning Rådgivarlicensutbildning Komplett.

Joakim sparade de svåraste frågorna till sist

Joakim Nilsson är nyanställd på Länsförsäkringar Skåne. Han bestämde sig för att gå upp och skriva licensieringstestet 10 dagar efter sin sista seminariedag med Finanskompetens.
– Nu i efterhand tycker jag att det var lite väl tajt. Färre dagar ska man absolut inte ha. Jag låg också lite efter min studieplan, så det blev en hel del pluggande sista veckan.

Joakim följde studieplanen noggrant och såg till att få godkänt på alla kunskapstest i utbildningen. Därefter repeterade han de delar han tyckte han behövde bäst fram till det var dags att åka till Jönköping och skriva SwedSecs test.
– Jag är nöjd med att jag lyckades varva ner innan testet genom att sitta och småprata med några andra som skulle skriva. Jag svarade på samtliga frågor direkt, men skrev ner 25 frågor som jag var osäker på till sist. Då hade jag en timme på mig att läsa dessa igen och ändra i svaret och det hann jag med god marginal.

– Jag har förstått att de har minskat antalet frågor inom finansiell ekonomi ur licensieringstestet, jämfört med tidigare test, och ökat på med fler frågor inom kundmöte, etik och försäkringar. Jag förstår skälen till detta, men tycker samtidigt att det är synd, för jag gillar verkligen det ämnet.

Så till sist några tips från Joakim till dig som har utbildning och licensieringstest framför dig:
– Med facit i hand tycker jag att Finanskompetens utbildning matchar licensieringstestet väl. Mitt tips till dig är att följa studieplanen, men att inte läsa litteraturen från pärm till pärm. Använd ditt sunda förnuft och dra slutsatser av dina testresultat. Gör däremot alla övningsuppgifter och kunskapstesten flera gånger.

Matilda pluggade ihop med en kollega

Matilda Lindström på Nordea har genomfört Finanskompetens licensieringsutbildning för rådgivare och skrivit SwedSecs licenseringstest som en del i sin utbildning till Personlig Bankman.
– Jag tyckte att SwedSecs test var tufft. Det var en stor spännvidd mellan frågornas svårighetsgrad, allt från riktigt lätta till rejält svåra. Samtidigt var det inga frågor som förvånade mig, utan innehållet i testet stämde bra överens med utbildningen. Min taktik, för att klara det på utsatt tid, var att inte fastna på någon fråga utan gå vidare till nästa istället.

Matilda kombinerade distansstudier med tre seminariedagar i Finanskompetens regi. Hon valde att genomföra utbildningen på tre veckor och att sedan skriva testet direkt.
– Mitt första tips till dig som står inför utbildningen är att inte stressa upp dig för att det är mycket du ska lära in. Det går! Mitt andra tips är att plugga ihop med en kollega. Det gjorde jag och vi hade ett starkt stöd i varandra. Vi gick igenom våra kunskaper både före och efter seminariedagarna. Då insåg vi hur mycket vi hade lärt oss.

För Matilda var det ett givet val att komplettera självstudier med lärarledda dagar.
– Jag tror inte att jag hade klarat testet utan seminariedagarna. Vissa saker kan man inte läsa sig till. Jag kommer till exempel att tänka på finansiell ekonomi som jag tyckte var utmanade eftersom jag inte använder de kunskaperna dagligdags.

Ett sista tips från Matilda är att förbereda sig genom att skriva SwedSecs diagnostest.
– Då får du koll på hur de formulerar frågorna.

Dela nyheten