Nöjda deltagare efter första specialistutbildningen

Finanskompetens har just genomfört de lärarledda dagarna i vår första utbildning inför SwedSecs test för specialister. Nu förbereder sig deltagarna för testet som de kommer skriva innan semestern. Vi har tagit pulsen på två av deltagarna, Silvia Wallgren på SEB, och Magnus Runberg på Skandia.

– Jag har pluggat varje helg sedan april och ska skriva testet i juni. Mitt mål är att få 90 rätta svar på de 105 uppgifterna, berättar Silvia som jobbar som Client service manager inom Global Custody.

– Jag ska skriva om en vecka och pluggar nu heltid de sista fem dagarna. Jag hoppas det ska räcka till, säger Magnus, som är investeringsspecialist på Skandia.

Båda menar att de fem kursdagarna har varit nödvändiga för att de skulle kunna gå upp på testet innan sommaren.

– Lärarna var jättebra, pedagogiska och engagerade! De hade bra övningar anpassade till varje dags ämnesområde, då vi var och en fick tänka till på egen hand, säger Silvia.

Magnus instämmer, och tillägger:
– 2+2+1 dag var ett bra upplägg. 5 dagar på raken hade varit för tungt. Nu tröttnade jag aldrig på att lyssna och diskutera.

Magnus har jobbat i sin roll på Skandia i sju år. Skandia Liv har precis gått med i SwedSec och därför blev licensieringen aktuell först nu.
–Cirka 40-50% av innehållet är helt nytt för mig, till exempel det mesta inom regelverk. Portföljteori däremot jobbar jag med dagligen. Här kände jag till det mesta, men har delvis fått ett lite annorlunda synsätt på ämnet under utbildningen. Henrik, vår lärare, drog många praktiska och bra exempel som jag kan använda när jag i min tur håller i internutbildningar.

Silvia har endast jobbat ett år inom Global Custody, men sammanlagt fjorton år inom SEB, framför allt med cash management.  När licenseringstestet för specialister startade fick hon ett erbjudande från SEB att ta det.
– Jag behöver inte vara licensierad i min roll, men långsiktigt är det bra att ha. Kraven på bankanställdas kompetens ökar hela tiden. Dessutom jobbar jag mot finansiella institutioner, bland annat fondbolag, vars medarbetare är licensierade. Med den här utbildningen har jag fått en mycket större förståelse för mina kunders värld och verksamhet och kommer kunna möta dem ännu mer professionellt.

Silvia tycker att utbildningen har varit intensiv, då 80% av innehållet var nytt för henne.
– Det är mycket att ta till sig. Men upplägget är bra. Jag gillar kombinationen  med webbaserade självstudier med e-learning, träningsfrågor och tester.

Magnus avrundar med ett tips till de som har utbildningen framför sig:
– Om du hinner, kom förbered till de lärarledda dagarna. Gå in i Rådgivarportalen, gör en e-learning och läs på lite, så får du ut maximalt av dagarna.

Fina betyg i utvärderingen

Resultat av utvärderingen av första ”SwedSec-licens Specialist Komplett”:
Skala 1-5
betyg-specialist

Dela nyheten