Vi testar spar-appar!

Nu sätter vi på oss kundglasögonen spänner fast säkerhetsbältet och provkör fintech-appen TINK!

TINK är en gratistjänst som hjälper dig att hålla koll på dina utgifter, genom att samla information från bankkonton och bankkort. Det finns också en funktion som skyddar dig mot ID-kapning och kortbedrägerier. Du loggar in med Mobilt Bank-ID och laddar hem dina senaste betalningsuppgifter från de olika konton du önskar ska var med. TINK kategoriserar sen dina utgifter automatiskt till ca 70 %, men för att få en ännu bättre kategorisering av utgifter får man lägga några minuter. Det har man igen för när dessa utgifter återkommer, känner systemet igen dem och kategoriserar automatiskt.

Med överskådliga diagram ser du exakt vad du själv eller familjen lägger pengarna på. Under fliken händelser finns bra vägledning på de större utgifterna snyggt beskriven med trevlig grafik. Det finns också möjlighet att skapa budget för olika utgiftskategorier.

Till en början kändes det inte så användarvänligt, men när vi väl prövade gick det ganska lätt. Det du vinner är att löpande få feedback på hur du ligger till i förhållande till budget per vecka eller månad. Det finns även möjlighet att göra betalningar och överföringar från dina bankkonton. Det kändes faktiskt enklare än att sköta betalningarna från den ordinarie bankens egen app.

Slutsatsen är att TINK känns som en grym tjänst för den som verkligen vill ha koll på sina och familjens utgifter. Det blir ett bra stöd när man sätter sig ihop med familjen och kommer överens om vilka delar man behöver spara in på för att ha möjlighet att göra det man verkligen vill i livet. Det kan också hjälpa föräldrar att lära ut privatekonomi till sina barn.

Men… för att gilla en sån här app i längden behöver man dock vara lite ekonominördig. Den i familjen som värderar shoppingen högre än sparandet kommer nog inte att bli en långvarig användare av TINK.

Som rådgivare i Bank, hur ska man förhålla sig till TINK nu när flera hundratusen kunder redan använder tjänsten? Så länge din egen bank inte erbjuder någon liknande bra lösning för att hålla koll på sina utgifter, så är det nog bäst att bejaka denna utveckling. Testa själv och se om du gillar det!

I nästa test tittar vi närmare på Dreams!

Dela nyheten