Ny bank startar med att licensiera ledningsgruppen

Sparbanken Skåne, som bildades så sent som i maj i år, har bestämt sig för att en stor del av ledningsgruppen ska vara SwedSec-licensierad. De har förberett sig inför testet genom att gå Finanskompetens utbildning för ledning och kontrollfunktioner.

Maria Stagmo, HR-chef Sparbanken Skåne
Maria Stagmo, HR-chef, Sparbanken Skåne

– Just nu sätter vi processerna för hur vi vill jobba, och lägger grunden för den bank vi vill vara. Då är de här kunskaperna av yttersta vikt för oss, förklarar Maria Stagmo, HR-chef på Sparbanken Skåne.
– För mig som HR-chef tycker jag det är viktigt att förstå vad det handlar om och vilka risker vi har att hantera. Med dessa kunskaper blir jag relevant i min roll och kan bidra till en dynamisk ledningsgrupp, fortsätter Maria.

Sex medlemmar ur Sparbanken Skånes ledningsgrupp och fem medarbetare inom Compliance har genomfört utbildningen tillsammans.
– Det skapade förutsättningar för öppna diskussioner, som i sig blev utvecklande för oss. Eftersom vi har olika roller tillförde vi alla olika perspektiv. Det gav frågorna en större bredd, säger Mikael Forsberg, rörelsechef på Sparbanken Skåne.
– Tillsammans såg vi hur regelverken skär genom hela verksamheten, fyller Maria i. Alla inser hur viktigt det är att som ledningsgrupp hålla sig ajour med de snabba förändringar som sker och att inte endast göra det på uppmaning från Compliance. Utbildningen har fött ett debattintresse inom ledningsgruppen som kommer leva vidare.

Nyckel till att avkoda regelverken

– Mig personligen gav utbildningen att jag nu har lättare att ta till mig regelverken och lagtexterna. Jag har fått en nyckel till hur jag ska läsa och avkoda dem.  Jag har läst juridik tidigare, men det här var en nyttig uppdatering, menar Mikael.

Mikael Forsberg, rörelsechef Sparbanken Skåne
Mikael Forsberg, rörelsechef

Två av deras kollegor har redan hunnit skriva testet och klarat det med god marginal. De själva ska skriva det om ett par veckor och har börjat repetera material och anteckningar från utbildningsdagarna.

– Utan vägledning från de kunniga kursledarna hade det varit tufft att ta sig igenom kursmaterialet. De var mycket duktiga på att lyfta fram det väsentliga och göra det både begripligt och intressant. Ett extra plus var också att de hade glimten i ögat, så att vi hade roligt också. Nu när jag går igenom materialet hittar jag dels delar som jag inser att jag behöver läsa på lite mer och delar som jag vill fördjupa mig inom för att jag tycker det är intressant, avslutar Mikael.

Kort om Sparbanken Skåne:

Sparbanken Skåne bildades i maj i år genom en sammanslagning av Sparbanken 1826, Färs & Frosta Sparbank och delar av Sparbanken Öresund. Man är därmed Sveriges största sparbank med 420.000 kunder, 650 medarbetare, en affärsvolym på 170 miljarder och 44 kontor i 17 kommuner.

Dela nyheten