Det här är Anna, projektledare på Finanskompetens. Hon har varit en stor del i att uppdatera vår utbildning penningtvätt och finansiering av terrorism. Här är en kort intervju med Anna om uppdateringen av Penningtvätt.
- Vad arbetar du med på Finanskompetens?
Jag är projektledare och produktansvarig för några av våra licensering-och certifieringsutbildningar.
- Vi uppdaterar våra utbildningar årligen, vad är den största fördelen med det?
Genom att uppdatera våra utbildningar årligen säkerställer vi att innehållet alltid är aktuellt och relevant. Lagar, regler och riktlinjer förändras ständigt och det är viktigt våra utbildningar hänger med. Det gör också att de som gör våra utbildningar kan relatera till vad som händer i deras verksamheter just nu. Målet är att alla utbildningar ska tillföra ny kunskap som är relevant för deltagaren.
- Finns det något som är extra viktigt eller intressant inom penningtvätt enligt dig?
Penningtvättmetoder ändras över tid... Vi inom finansbranschen måste vara medvetna om förändringarna för att effektivt kunna bidra till att förhindra penningtvätt. Jag vill också att deltagaren ska förstå hur viktig dess roll är i det arbetet.
- Vilka fördelar tror du att våra kunder kan se från den här uppdaterade versionen av utbildningen?
Det kommer att hjälpa dem att bättre identifiera, förebygga och hantera risker inom området penningtvätt och finansiering av terrorism. Även kännedom om vilka skyldigheter varje anställd och företag har. Det bidrar till att skydda både den anställda, företaget och samhället från att utnyttjas av kriminella.
- Kan du berätta om något helt annat som du jobbar på just nu?
Just nu är det fokus på uppdateringar inom våra andra ämnesutbildningar. Inom kort kommer vi att lansera en uppdatering av vår Bedrägeriutbildning. Vi har även startat arbetet med Swedsec ÅKU 2025. Det blir en rolig vinter och vår!
Penningtvätt och finansiering av terrorism
Den här utbildningen ger dig förståelse för vad penningtvätt och terrorismfinansiering är, hur det kan gå till i praktiken och vilka aktuella regler som gäller. Efter utbildningen ska du veta vilka skyldigheter ditt företag och du som medarbetare har i en berörd verksamhet.
Utbildningen tar upp internationella samarbeten, bygger på EU-regler som huvudsakligen implementerats i lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630) och Finansinspektionens föreskrifter 2017:11. Utbildningen är branschgemensam och ska kompletteras med en företagsspecifik utbildning kring interna regler och rutiner.
Utbildningen uppdateras årligen.